1. Висновки щодо регулювання рівня рентабельності виробництва борошна та хліба
Зміст регулювання:
- «встановити граничний рівень рентабельності до 5% виробництва борошна пшеничного вищого, першого і другого ґатунків, борошна житнього обдирного, хліба вагою більш як 500 грамів з борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту та їх суміші, борошна житнього та суміші борошна пшеничного та житнього простої рецептури (борошно, дріжджі, сіль, вода) без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів, а також хліба і хлібобулочних виробів для діабетиків;
- забезпечити на підприємствах хлібопекарської галузі виробництво по кожному найменуванню масових сортів хліба в обсягах не нижчих як у попередні періоди 2007р. , з дотриманням рецептури та ваги;
- запровадити декларування зміни оптово-відпускних цін на борошно пшеничне вищого, першого і другого ґатунків, борошно житнє обдирне … у разі, коли такі ціни збільшуються протягом місяця на 1%»
Позитивні сторони регулювання
|
Негативні сторони регулювання
|
· забезпечується контрольованість встановлення оптово-відпускних цін на хліб масових видів та недопущення їх необґрунтованого зростання;
§ дозволяє здійснювати зі сторони держцінінспекції аналіз собівартості за первинними документами підприємства, і в разі порушень застосовувати економічні санкції;
§ дозволяє стримувати ріст цін через обмеження статей планової собівартості та рівня рентабельності
· запроваджується єдиний підхід до регулювання виробництва в Україні
|
· стимулює затратний характеру виробництва;
· розрахунок цін передбачає урахування прогнозних індексів зміни цін виробників, інформація про які є відсутньою - розрахунок ціни є наближеним;
· підхід до розрахунку цін за собівартістю не є ринковим методом ціноутворення,
· обмеження щодо обсягів виробництва суперечить принципу підприємницької діяльності «самостійного формування підприємцем програми діяльності».
|
Висновки щодо регулювання:
- ціна на борошно та хліб масових сортів в основному визначається ціновою ситуацією на ринку та обраною стратегією збуту;
- ціль регулювання рівня рентабельності (обмеження росту цін) досягається лише в поєднанні з іншими методами регулювання;
- динаміка цін на хліб масових сортів залежить від динаміки цін на складові елементи виробничої собівартості;
- виробництво хліба масових сортів при встановленому обмеженні рентабельності є низькорентабельним (для окремих підприємств збитковим) та передбачає поєднання його виробництва з високорентабельними видами хлібобулочних виробів для покриття збитків виробництва;
- обмеження рентабельності обмежує можливості інвестиційної діяльності підприємств;
- обмежена рентабельність спричиняє зменшення власних ресурсів та, відповідно, збільшення витрат на отримання кредитних ресурсів;
- для населення регулювання рентабельності виробництва хліба не забезпечує суттєвої преференції;
- обмеження рівня рентабельності на виробництво борошна та хлібопродуктів має низьку ефективність (в областях, які не запровадили регулювання ціна хліба масових сортів є нижче середньо української);
- регулювання обсягів виробництва хліба масових сортів не є адекватним ситуації на ринку хлібопродуктів;
- рівень цін на хліб та борошно в значній мірі визначається монополістами
2. Висновки щодо регулювання граничних торговельних надбавок на продукти масового споживання та декларування оптово-відпускних цін
Зміст регулювання:
- встановити «граничні торговельні надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) на борошно, хліб і хлібобулочні вироби (крім хліба масових сортів), макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове та олію соняшникову, яйця курячі не вище 15 відсотків без врахування витрат з їх транспортування у міжміському сполученні»;
- «торговельна надбавка, за якою реалізується хліб масових сортів, не повинна перевищувати 10 відсотків оптово-відпускної ціни виробника незалежно від кількості посередників, які беруть участь у його поставці від виробника до кінцевого споживача»;
- декларування «… зміни оптово-відпускних цін на борошно пшеничне вищого, першого і другого ґатунків, борошно житнє обдирне, яловичину, свинину, м'ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, яйця курячі, цукор, олію соняшникову у разі, коли такі ціни збільшуються протягом місяця на 1%».
Позитивні сторони регулювання
|
Негативні сторони регулювання
|
· забезпечується контрольованість за рівнем торговельних надбавок;
· стримується необґрунтоване зростання роздрібних цін;
· забезпечується самостійність суб’єктів господарювання у встановленні транспортних витрат;
· стимулюється економія накладних витрат торговельних підприємств
|
· стимулюються закупки продуктів за вищими цінами;
· не контрольованість транспортних витрат обумовлює їх зростання в структурі ціни;
· цінове регулювання поширюється лише на офіційний сектор торгівлі (поза регулюванням перебуває тіньовий сектор);
· в торгівлі продуктами значною є кількість суб’єктів господарювання – фізичних осіб, щодо яких при виявленні порушень державної дисципліни цін неможливо застосувати економічні санкції;
· проблемним є встановлення оптової ціни виробника (митної вартості), які є базою для встановлення торговельної надбавки для дрібно гуртових та роздрібних покупців, які її закупляють у посередників.
|
Висновки щодо регулювання:
- масові порушення цінової дисципліни по продуктах масового споживання засвідчують проблемність регулювання та його низьку ефективність;
- регулювання на ряд продуктів дублюється іншими регулюваннями – має місце суперечність регулювань;
- роздрібні ціни майже на всі продукти, за невеликим виключенням, змінюються відповідно до зміни цін виробників;
- індекс цін на аналогічні продукти є різним по ринках та підприємствах торгівлі – визначальний вплив на формування ціни має співвідношення попиту та пропозиції;
- роздрібна ціна на хліб масових сортів визначається державним регулюванням в сукупності з монопольним впливом виробників - продавців хліба;
- має місце проблема відстеження походження товару та інформації про початкову його ціну;
- порядок декларування цін є складним за організацією та підготовкою документів, суттєво збільшує документообіг;
- не визначені критерії, за якими визначається обґрунтованість зміни оптово-відпускних цін;
- декларування створює умови для розголошення комерційної таємниці, що певним чином порушує правила здорової конкуренції.
3. Висновки щодо регулювання торговельних надбавок на дитяче харчування
Зміст регулювання:
- «встановити граничний розмір торговельної надбавки на всі види дитячого харчування вітчизняного виробництва в розмірі до 25 відсотків до ціни виробника. У торговій надбавці врахована гуртова надбавка та податок на додану вартість»;
- «у разі не покриття витрат обертання фактичні транспортні витрати враховувати в роздрібній ціні понад граничний розмір торговельної надбавки»;
- «перерозподіл торговельних надбавок між гуртовими і роздрібними підприємствами торгівлі здійснювати за домовленістю сторін».
Регулюванню властиві переваги та недоліки, властиві регулюванню граничних торговельних надбавок на продукти масового споживання
Висновки щодо регулювання:
- встановлений рівень торговельних надбавок та спосіб їх встановлення в основному є прийнятним для забезпечення беззбиткової діяльності торговельних підприємств;
- регулювання має обмежену сферу застосування, оскільки поширюється лише на продукцію вітчизняного виробника;
- формою ефективного регулювання є розподіл торговельної надбавки між гуртовим(и) та роздрібним(и) підприємствами торгівлі за домовленістю сторін;
- регулювання сприяє нарощенню транспортних витрат через можливість їх включення понад граничний розмір торговельної надбавки.
4. Висновки щодо граничних торговельних націнок на продукцію громадського харчування, що реалізується у навчальних закладах
Зміст регулювання:
- встановити граничні торговельні націнки на продукцію громадського харчування:
у м. Львові:
- у розмірі до 50% до ціни закупки (придбання) на сировину та продовольчі товари (включаючи покупні) для приготування продукції власного виробництва;
- у розмірі до 20% до відпускної ціни виробника при реалізації покупних товарів.
у інших населених пунктах області:
- у розмірі до 35% до ціни закупки (придбання) на сировину та продовольчі товари (включаючи покупні) для приготування продукції власного виробництва;
- у розмірі до 15% до відпускної ціни виробника при реалізації покупних товарів.
Понад рівень торговельних націнок включаються фактичні транспортні витрати з доставки готових гарячих страв до навчальних закладів.
Висновки щодо регулювання:
- встановлений рівень граничних торговельних націнок частково узгоджений з інтересами суб’єктів підприємницької діяльності;
- рівень націнок є співвідносним з іншими регіонами, проте ряд регіонів мають оцінки вищі;
- низький рівень націнок зумовлює проблемність заняття даним видом бізнесу – мають місце масові порушення цінової дисципліни;
- диференціація націнок громадського харчування для суб’єктів, які реалізують продукцію в навчальних закладах Львова та інших населених пунктах області порушує принцип «рівних економічних умов»;
- механізм регулювання стимулює закупівлю продукції та товарів за завищеними цінами.
5. Висновки щодо економічної регулювання тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, що працюють у звичайному режимі руху, в приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні
Зміст регулювання:
- встановити граничні тарифи:
«- у приміських автобусах, які за своєю конструкцією та обладнанням пристосовані для міських і приміських перевезень, мають місце для сидіння та стояння, забезпечують можливість перевезення пасажирів – 0,18 грн; - у міжміських автобусах, які за своєю конструкцією та обладнанням пристосовані для міжміських перевезень – 0,20 грн; Граничні тарифи (без урахування податку на додану вартість) на перевезення автобусами в приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні багажу на відстань: - від 1 км до 100 км – 1,00 грн; - понад 100 км – 1,50 грн.»
Висновки щодо регулювання:
- встановлені граничні тарифи підлягають постійному перегляду внаслідок впливів інфляції, новий рівень тарифів встановлюється із запізненням;
- граничні тарифи встановлюються на основі оцінки фактичних витрат підприємств, що переносить затратний характер надання послуг на перспективу;
- темпи зміни граничних тарифів є нижчими темпів інфляції;
- в граничних тарифах закладений плановий рівень рентабельності 15%, що не є високим показником;
- визначальним фактором, який погіршує фінансовий стан перевізників при встановлених граничних тарифах є часткова компенсація перевезення пільгових категорій пасажирів;
- в ряді випадків має місце невідповідність між встановленими тарифами та якістю і комфортністю перевезень;
- процедура зміни тарифів є організаційно складною.
|