ВІД ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОГО БУДИНКУ ДО ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОГО МІКРОРАЙОНУ ЛЬВОВА

В Україні, як і в більшості європейських країн, понад 30% кінцевої енергії споживається будинками. Це найбільший сектор національної економіки з точки зору енергоспоживання, за яким ідуть промисловість і транспорт. Через незабезпеченість енергоефективності будівель втрати тепла становлять 47%. У час значного здорожчання природного газу особливо гостро постає для населення питання проведення енергозберігаючих заходів. Ці заходи вимагають достатньо високих інвестицій. В Львівській міській раді вирішили термомодернізувати не окремі, а комплекс будинків Сихівського мікрорайону разом з запровадженням нової моделі їх теплопостачання, максимально залучивши кошти бюджетної та донорської допомоги. За 4 роки у 20-30 будинках Cихівського мікрорайону буде проведена комплексна термомодернізація, а також створена нова комплексна модель енергоефективного постачання та споживання теплової енергії. Проведені заходи дозволять мешканцям будинків ОСББ заощадити від 20% до 70% витрат на комунальних послугах, покращити технічний стан будівель, поліпшити їх зовнішній вигляд, підняти вартість житла та підвищити комфорт проживання.

Вітчизняні багатоповерхівки, за винятком новобудов, мають недостатню енергоефективність, а спроби розв’язати питання за рахунок одиничних енергозберігаючих заходів не дають відчутного ефекту. Переважна більшість українських багатоповерхівок споживають набагато більше тепла, ніж такі ж самі будинки в Європі. За тепло українцям доводиться платити величезні суми із сімейних бюджетів, що спонукає їх до проведення енергоощадних заходів. Однак через недостатнє фінансування ці заходи в основному є хаотичними, часто непрофесійними та не дають суттєвої економії. Більше того, непрофесійне утеплення будинків інколи обертається достатньо серйозними проблемами, які, якщо вчасно не прийняти запобіжних заходів, можуть обумовити їх руйнування.

Зважаючи на необхідність впровадження комплексної термомодернізації житлового фонду, з вересня 2019 року Фонд енергоефективності, створений за ініціативи уряду та за підтримки консорціуму міжнародних донорів, розпочав реалізацію програми «Енергодім», в рамках якої передбачається відшкодування понесених витрат на комплекс заходів з термомодернізації. В Сихівському районі м. Львова вирішили піти далі і при сприянні проекту Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) «Енергоефективний район Львова» термомодернізувати не окремі, а комплекс будинків мікрорайону разом з запровадженням нової моделі їх теплопостачання.

Сихівський район міста Львова, будучи «спальним», відноситься до найбільших споживачів тепла в місті. Жителі району всіляко намагаються власними силами при сприянні державного та місцевих бюджетів щось покращити, однак отримані результати їх не задовольняють – платити за тепло доводиться багато. Для суттєвої економії необхідно проводити повну професійну термомодернізацію будівель. Така термомодернізація вимагає значних інвестицій, які є непідйомними для більшості мешканців багатоквартирок. Тому в Львові для потреб термомодернізації Сихівського району вирішили максимально залучити кошти бюджетної та донорської допомоги, при цьому добитися економії не тільки при споживанні тепла, а й при його постачанні, тобто вийти на термомодернізацію цілого мікрорайону.

Основний меседж, який місцеві органи влади мають донести до мешканців, це те, що будинки є їх власністю і вони повинні взяти відповідальність за їх енергоспоживання. Визначте, як ви можете економити енергоресурси і свої витрати. Прийміть рішення, а ми будемо вам допомагати різними програмами - фінансовими та навчально-консультаційними.

Ева-Марія Гайгер, керівниця проекту «Енергоефективний район Львова»

 

Для реалізації задуманого в місті складаються сприятливі умови. На здійснення проектів з модернізації об’єктів теплопостачання місто отримало від Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та екології грантові кошти в розмірі 10 млн євро, які вирішило використати на встановлення ІТП (індивідуально теплових пунктів). В Сихівському районі монтаж ІТП розпочався в липні 2019 року і планується, що до опалювального сезону 2019-2020 рр. мешканці більше 70 будинків уже зможуть регулювати температуру теплоносія і отримувати за рахунок цього економію.

Львівська міська рада виступила партнером проекту «Енергоефективний район», який впроваджується в Україні Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) за дорученням Федерального міністерство довкілля, охорони природи та безпеки ядерних реакторів Німеччини (BMU). Сихівський район Львова відібраний як тестовий для опрацювання моделі комплексної термомодернізації району/міста. Тривалість проекту становить 4,5 років (01.10.2018 — 30.09.2022), а бюджет становить 5 млн. євро.

З Фондом енергоефективності кожне ОСББ буде працювати самостійно. Зі сторони проекту планується провести енергоаудит, надати консультаційну допомогу по підготовці заявки та розробці  проектно-технічної документації на участь у програмі Фонду, забезпечити супровід ОСББ на етапі проведення робіт. Для надання послуг проект передбачає залучати високопрофесійних вітчизняних та зарубіжних фахівців. Планується, що до середини листопада по відібраних будинках енергоаудити будуть уже завершені. Далі все визначатимуть ОСББ – вони повинні будуть провести збори щодо участі у грантовій програмі Фонду енергоефективності, підготовити та подати необхідні документи, забезпечити свій внесок у фінансування проекту. Можна стверджувати, що початок робіт з комплексної термомодернізації повністю залежатиме від оперативності ОСББ.

Щодо моделювання енергоефективного теплопостачання, то на сьогодні сформована інформаційна база для розробки відповідної моделі, визначено критерії технічного завдання на програмне забезпечення. Розробка та впровадження самої моделі на об’єктах Львівтеплоенерго розпочнеться з початку 2020р.

Для того, щоб по завершенню проекту створити умови для подальшого впровадження його досвіду, спільно з міською радою проект опрацьовує варіанти залучення додаткових джерел для підтримки фінансування заходів з комплексної термомодернізації житла. Сам проект передбачає за кошти Фонду енергоефективності фінансувати 70% вартості робіт, 20% будуть складати  кошти мешканців і 10% - кошти Львівської міської ради.

За розрахунками комплексна термомодернізація майже вдвічі скорочує споживання енергії в кожному з будинків, а після завершення модернізації системи теплопостачання, цей показник може ще збільшитися. А це означає, що мешканці суттєво менше платитимуть за тепло, а держава менше витрачатиме на субсидії. Зекономлені кошти підуть на задоволення тих суспільних потреб, які нині є недофінансовані через надлишкове споживання тепла. За результатами проекту Львів отримає управлінську модель теплопостачання району та вибудує власну модель додаткового фінансування заходів з комплексної термомоденізації житла, з якими зможе поділитися з іншими регіонами країни.

Проект «Енергоефективність в дії: аналіз та просування кращих практик на Львівщині»  реалізується Інститутом Регіонального Розвитку рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується  Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейсько правдою".