Енергоефективність Івано-Франківщини: виклики та досягнення в умовах євроінтеграції

9 листопада 2018 року у Івано-Франквську відбувся круглий стіл «Енергоефективність Івано-Франківщини: виклики та досягнення в умовах євроінтеграції», участь у якому взяли представники влади, громадськості, бізнесу та наукового середовища.

Захід присвячений обговоренню рейтингу за параметрами енергоефективності серед 5 регіонів,моніторингута аналізу заходів в сфері енергоефективності у 5 областях Західної України,обговоренню кращих практик реалізації енергоефективних проектів у громадах, та досвіду міст в сфері енергоощадності. Круглий стіл організовано Інститутом регіонального розвитку при співпраці та за сприяння департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Івано-Франківської ОДА.

 

 

З вітальним словом до учасників звернулися перший заступник голови Івано-Франківської ОДА Марія Савка,виконавчий директор РВ АМУ у Івано-Франківській області Юрій Стефанчук,  директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Івано-Франківської ОДА Жанна Табанець та керівник проекту Уляна Терлецька.

У своєму вітальному слові Марія Савка акцентувала увагу на актуальності впровадження енергоефективних заходів на рівні області та розповіла про досягнення  області у цій сфері. Також акцентувала увагу на необхідності просвітницької діяльності спрямованої на покращення поінформованості населення щодо енергоефективних та енергоощадних заходів. Побажала учасникам круглого столу ефективної та плідної роботи.

Коротко про проект, його мету, завдання та напрацювання розповіла Уляна Терлецька, наголошуючи на необхідності широкого залучення усіх зацікавлених сторін до обговорення даного питання та напрацювання рекомендацій для впровадження реформ з енергоефективності на регіональному рівні, особливо в час, коли Україна намагається стати енергонезалежною, коли підписано Угоду про асоціацію України з ЄС. Також відзначила, що в рамках аналітичної складової проекту експертами проекту було проведено рейтинг 5 областей Західної України за перше півріччя цього року за 23 параметрами енергоефективності.

Про стан енергоефективності та відновлювальної енергетики на Івано-Франківщині розповіла начальник відділуенергоефективності та енергозбереження ОДА Людмила Петришин. Зосередилась на представленні стану відновлювальної енергетики в області.

У своєму виступі модератор круглого столу - Орест Микита, координатор проектів Інституту регіонального розвитку. відзначив, що в рамках аналітичної складової проекту було проведено рейтинг за перше півріччя поточного року за 23-а параметрамиенергоефективності. В рейтингу порівнюються показники 5 областей Західної України – Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької. Зведена рейтингова оцінка довела безперечне лідерство Львівщини серед сусідніх областей, Івано-Франківщина стабільно посідає 2 місце. Рейтингове оцінювання проведене за показниками, які характеризують енергоефективність та розвиток відновлюваної енергетики в комплексі з індикаторами виконання регіоном зобов’язань в сфері енергетики по Угоді з ЄС. За сумарною оцінкою Івано-Франківщина знаходиться на другому місці, а це означає, що за більшістю показників область обіймає лідируючі позиції.Область лідирує за часткою теплової енергії, виробленої з альтернативних видів палива або відновлюваних джерел енергії, що з є одним з головних індикаторів реформування енергетичного сектора регіону.Водночас рейтинг виявив і слабкі позиції регіону. Область посіла останнє місце за рівнем впровадження енергозберігаючих джерел світла у зовнішньому освітленні населених пунктів, оскільки не забезпечила належного фінансування заходів відповідної регіональної програми. За таким інтегральним показником енергозбереження, як «обсяг паливно-енергетичних ресурсів, спожитих в регіоні за звітний період на душу населення», область разом зі Львівщиною ділить 4-5 позиції. Регіон відстає від сусідніх областей за показниками частки оснащення багатоквартирних житлових будинків побудинковими приладами обліку теплової енергії, часткою домогосподарств, які уклали кредитні договори в рамках реалізації «теплої реформи», залученням іноземних інвестицій в розвиток відновлюваної енергетики. Поряд з іншими областями, крім Львівщини, регіон не започаткував укладення енергосервісних договорів, що  могло б стати альтернативою для бюджетного фінансування енергозбереження в установах соціальної сфери.

Учасники круглого столу активно обговорювали дані аналітичні матеріали мали багато запитань, відбулись дискусії.

Юрій Стефанчук у своєму виступі проаналізував перспективи впровадження заходів з енергозбереження в громадах Івано-Франківської області з урахуванням європейського досвіду, зосередився на прикладах Польщі та Норвегії.

Сергій Максим’юк, арт директор наукового містечка «Нова енергія» представив стан реалізації умов євроінтеграції в розрізі підвищення рівня енергоефективності для регіону Прикарпаття. Зокрема зосередився на найбільш енергоефективних міфах та необхідності широкої інформаційної компанії з питань енергоощадності для населення..

У своєму виступі Мар’яна Лукань, Тисменицька РДА, розповіла про стан об’єктів відновлювальної енергетики в районі та плани стосовно розбудови сонячних електростанцій.

Серед інших питань круглого столу було розглянуто "Потенційні можливості використання альтернативних джерел енергії на Прикарпатті». Досвід проекту «Зелена Енергія: Словацько-Український досвід», що презентував Микола Скиданюк, керівник, МГЕО «Наш дім –Манява» та експерт Івано-Франківського регіонального відділення АМУ.

У роботі круглого столу взяли участь також і представники бізнесу і керівники ОСББ та ОТГ з міст Івано-Франквської області, вони були надзвичайно активні у дискусіях та запитаннях до спікерів.

Підводячи підсумки круглого столу, директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Івано-Франківської ОДА Жанна Табанець, подякувала усім присутнім за активні обговорення , наголосила на системному підході до питань енергозбереження, а також подякувала експертам та проекту за аналітичні матеріали, представлені на круглому столі.

Захід організовано ГО «Інститут регіонального розвитку» в рамках всеукраїнського проекту "Просування реформ в регіони" Інституту економічних досліджень та політичних консультацій і "Європейської правди", який фінансується Європейським Союзом в рамках програми "Підтримка громадянського суспільства в Україні".