На Буковині обговорили виклики та досягнення у сфері енергоефективності

Чернівецька область посідає друге місце у Рейтингу енергоефективності серед Західних областей України за залученням інвестиційних проектів в сфері енергоефективнсоті та проектів, що фінансуються європейськими фінансовими установами.

12 грудня 2018 року в приміщенні Чернівецької обласної державної адміністрації проведено круглий стіл «Енергоефективність Чернівецької області: виклики та досягнення в умовах євроінтеграції».

Участь у круглому столі взяли: начальник управління інфраструктури обласної державної адміністрації Володимир Трепко, представники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, ОТГ, підприємці, представники цільових громадських організацій, науковці краю та представники ЗМІ.

З вітальним словом до учасників звернувся Володимир Трепко, начальник управління інфраструктури Чернівецької обласної державної адміністрації, Орест Микита, керівник проектів Інституту Регіонального розвитку та Ірина Куропась, асистент керівника проекту.

 

Орест Микита презентував "Рейтинг енергоефективності: виклики часу для регіональної влади та громади", детальніше зупинившись на показниках Чернівецької області. Він зазначив, що своєрідним тестом для оцінювання енергоефективності регіону є його місце в рейтингу за відповідними параметрами, а також це хороша можливість для аналізу і для спостереження в динаміці за змінами відповідних показників, дає підґрунтя для напрацювання нових політик, стратегій та планів щодо покращення результатів, можливість проаналізувати слабкі та сильні сторони, що дасть змогу приймати ефективніші рішення. Рейтинг 5-ти областей західної України показав, що пріоритетними напрямками регіональної політики енергозбереження є:

зменшення енергоспоживання та покращення доступу соціально-вразливих груп населення до енергоресурсів;

запровадження ефективногоенергоменеджменту;

сприяння поширенню інформації  в місцевих ЗМІ

Як поінформував Володимир Трепко, з метою підтримки державної політики щодо заміщення традиційних джерел енергії, станом на 01.12.2018 здійснено перехід на використання альтернативних джерел палива в 3 бюджетних установах області. Прогнозоване скорочення споживання природного газу на даних об’єктах складатиме близько 85 тис.м3 за опалювальний сезон. Сума залучених коштів на реалізацію зазначених проектів склала 1,955 млн.грн.

Разом з тим, він повідомив, що в Чернівецькій області спостерігається підвищення зацікавлення населення довстановлення сонячних електроустановок в приватних домогосподарствах. Так, за перше півріччя 2018 року в області налічувалась 191 сонячна електроустановка (Чернівецька областьв загальному рейтингу областей займає 10 місце по Україні).

Окрім того, обласною державною адміністрацією сформовано перелік перспективних земельних ділянок несільськогосподарського призначення, які можуть бути використані для будівництва об’єктів відновлюваної енергетики - сонячних електростанцій. В зазначений перелік увійшли 54 земельні ділянки із 9 районів області, загальною площею близько 230 га.

Посадовець також повідомив, що триває співпраця Чернівецької обласної державної адміністрації та ПАТ АБ «Укргазбанк» для реалізації спільних проектів, програм, заходів, спрямованих на розвиток сфери енергозбереження.

Станом на 01.11.2018 в області видано 339 «теплих кредитів», сума відшкодування з обласного бюджету – 350,6 тис.грн. в т.ч. ПАТ «Ощадбанк України» видано 271 кредит (сума відшкодування290,9 тис.грн., АТ «Укргазбанк» - видав 68 кредитів (сума відшкодування 59,7 тис.грн.).

Представник Чернівецької міської ради Юрій Мокрицький зазначив, що Чернівці мають тривалий досвід співпраці з Німеччиною, зокрема в рамках проектів, що впроваджуються Німецьким Товариством Міжнародного Співробітництва (GIZ). Спершу міська громада долучилася до діяльності проекту «Енергоефективність у будівлях», а згодом продовжила співробітництво в рамках проекту «Енергоефективність у громадах», очоливши унікальний міжрегіональний консорціум, так як до нього увійшли міста з трьох областей України (м. Чернівці – лідер консорціуму у партнерстві з м. Кам’янець-Подільський та м. Коломия). І зараз Чернівці серед п’яти українських міст є містом-ментором в рамках реалізації проекту “Енергоефективність в громадах ІІ”. Сьогоднішній захід – це чудова нагода для фахівців ознайомитися з викликами та досягненнями Чернівецької області у  сфері енергоефективності, обговорити виклики, що постають у процесі розробки і впровадження системи муніципального енергоменеджменту, а також обмінятися досвідом і власним баченням перспектив та планів щодо подальшої співпраці задля сприяння сталого енергетичного розвитку регіону. "Не можу сьогодні не наголосити на важливості підвищення енергоефективності задля забезпечення енергонезалежності й добробуту наших громад та вирішенні першочергових питань з енергозбереження та енергоефективності серед яких: підвищення енергетичної безпеки міста, розробка та впровадження енергозберігаючих технологій, впровадження нових джерел енергії, реконструкції та оновлення матеріальної бази комунальних підприємств міста Чернівці”, – зазначив Юрій Мокрицький.

Сергій Орос, енергоменеджер Глибоцької ОТГ поділився з присутніми роздумами, напрацюваннями та спостереженнями енергоменеджера у громаді. Він розповів про роботу по запровадженню енергоефективності у межах закладів ОТГ та про продовження роботи юних енергоменеджерів по завершенню участі у проекті «Школа Енергії». "На мою думку, варто більше уваги приділяти просвітництву населення щодо раціонального використання ресурсів", зазначив Сергій Орос.

Віктор Гищук, експерт ГО "Альтернатива Є» у своєму виступі розповів про пасивні будинки, які дозволяють економити використання ресурсів, використовуючи сонячні батареї. Також він наголосив на бюрократичних перешкодах в Україні, які не дозволяють простому мешканцеві зареєструвати  потужності у своєму домогосподарстві.

У ході роботи присутні розглянули здійснення заходів із енергоефективності в Чернівецькій області протягом 2018 року, ознайомились з позитивним досвідом із енергоефективності в об’єднаних територіальних громадах області, а також обговорили шляхи вирішення проблемних аспектів реалізації заходів з енергоефективності та енергозбереження в регіоні.

Захід проведено в рамках виконання проекту «Контроль громадськості за реформуванням енергетичного сектора на регіональному рівні в контексті виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС». Проект реалізується Інститутом Регіонального розвитку спільно із Інститутом економічних досліджень і політичних консультацій та «Європейською правдою» за фінансової підтримки Європейського Союзу.